11 Mart 2017 Cumartesi

Gebelik döneminde bol bol balık tüketilmeli

Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ebru Ünal, gebelik döneminde anne adaylarını bol bol balık tüketmeleri konusunda uyardı.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ebru Ünal, üç tarafı denizlerle kenarlı Türkiye’de balık tüketimin istenilen düzeyde olmadığını belirtti. Ünal, hamile kadınlar için balık tüketimin niçin zorunlu olduğunu ve hangi cins balıkları tüketmenin faydaları olacağına dair manâlı talimat da bulundu.

DOĞMAMIŞ BEBEĞİN BEYİN GELİŞİMİNE YARDIMCI

Omega-3’ün balık ve balık yağında bulunduğunu bununda doğmamış bebeğin beyin gelişimine asistan olduğunu açıklayan Ünal, “Omega-3 yağ asidi tuna, somon veya öteki balık ve balık yağlarında bulunur.
mega-3’ün etkisi hakkında incelemeler halen devam etmektedir. Saptama edildiğine kadar omega-3 yağ asidi demin doğmamış bebeğin beyin gelişimine asistan oluyor ve doğumdan sonraki dönemde de bu etkisi devam ediyor” dedi.

“Gebelikte haftada iki defa balık tüketilmesi gereklidir”

HAFTADA İKİ DEFA TÜKETİLMELİ

Balık tüketmenin  faydaları ve kullanma sıklığı hakkında veri veren Ünal, “FDA, DHA olarak aşina bir omega-3 yağ asidi şeklinin erişkinlerde kalp hastalıklarına aleyhinde koruyucu olduğunu açıklanmıştır. Balık ve kabuklu deniz ürünleri DHA açısından fazla zengindir. Gebelikte haftada iki kere balık tüketilmesi gereklidir. Seçilen balık cinsinin civa gibi ağır metaller içermediğine uyarı edilmelidir. Derin deniz balıkları mesela, köpek balığı, kılıç balığı, kral uskumru gibi balıklarda ağır metaller bulunur. böylece tüketilmemelidir” diye konuştu.

“Balık, bağışıklık sistemini güçlendirir, depresyonu azaltır”

OMEGA-3 YAĞ ASİDİ SAĞLIKLI BESLENMENİN PARÇASIDIR

Omega-3’ün beslenmenin parçası olduğunu ve miktarında kısıtlama yapılmaması gerektiğinin bildiren Dr. Ebru Ünal,
“Gebelik esnasında yağlı yiyeceklerin miktarının azaltılması önerilir lakin omega-3 yağ asidi sağlıklı beslenmenin parçasıdır ve miktarında kısıtlama yapılmamalıdır.
Omega 3 sadece gebeler ve bebekler için yok bütün bireyler için önemlidir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir, buhran belirtilerini azaltır. Balık sevmiyorsanız deha, keten tohumu ya da yağında, kanola yağı, brokoli, ıspanak, ceviz, karnabahar, barbunya gibi yiyeceklerden de omega-3 tedarik edebilirsiniz.

Mesela yarım avuç ceviz içinde 2 buçuk gram omega-3 bulunur. Takviye yiyecek olarakta omega-3 kullanabilirsiniz. Yüksek dozlar zararlı olabileceği için kullanımından önce mutlaka doktorunuza danışın” diyerek sözlerini noktaladı

Kaynak: Diyet Sırları, Kadınlar İçin Diyet Listesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder